Aktuelni projekti

 

Digitalni marketing

 Održana prva radionica o digitalnom marketingu u okviru projekta Žensko inovaciono preduzetništvo, Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj. Cilj našeg Udruženja jeste da svaka žena u svom poslovanju postane vidljiva, da se bolje pozicionira u digitalnom svetu i da ovlada digitalnim strategijama. Najefikasniji alat za održivi, jednostavniji, brži i moderniji način poslovanja jeste "digitalni marketing".

Hvala polaznicama na poverenje i Kabinetu ministra za inovacije i tehnološki razvoj na podršci u realizaciji našeg projekta.


 

UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak, dobilo je projekat sufinansiranja od RAS-a pod nazivom

"Izgradnja kapaciteta Ženskog i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou"  

Aktivnosti koje se preduzimaju projektom, namenjene su pre svega:
-poslovnim ženama-vlasnicama preduzeća i preduzetničkih radnji, kao i ženama na rukovodećim funkcijama;
-nezaposlenim ženama koje nameravaju da pokrenu sopstveni biznis;
-mladima, koji su na prekretnici traženja novog posla, daljeg usavršavanja ili pokretanja sopstvenog;
-učenicima završnih razreda srednjih škola;
-kao i ostalim privrednicima koji će kroz sajamski nastup prezentovati svoju delatnost.
SAJAM PRIVREDE GRADA ČAČKA održaće se 10.10.2017.god.

 

 


Članice UPŽ Nadežda Petrović i ove školske godine nastavljaju sa projektom "Upoznajmo proizvodna zanimanja da bismo postali zaposleni i nezavisni".

Posle uspešnih prezentacija preduzetništva i pozitivnih primera iz prakse osnovcima čačanskih i gornjemilanovačkih škola, projekat je juče prezentovan i osmacima ivanjičke opštine. 

Sa obzirom na to da se nalaze na prekretnici, kada treba doneti odluku o izboru budućeg zanimanja, osmacima je prvo prezentovan film o proizvodnim i deficitarnim zanimanjima, preduzetništvu i mogućnostima na tržištu rada.

Nakon razgovora i sa uspešnim preduzetnicima, osmaci su popunili i anketu gde su iskazali svoje stavove, vidjenja i želje. 

 

   

U organizaciji Udruženja poslovnih žena ‘’Vizija’’ iz Kragujevca, u skupštini grada Kragujevca, 21. i 22. marta održana je Medjunarodna  konferencija pod nazivom  “Ženski recept za krizu”. 

Konferenciju su otvorili Veroljub Stevanović, gradonačelnik grada Kragujevca i zamenica gradonačelnika Slavica Saveljić, koja je ujedno i predsednica Saveta  za unapredjenje socijalne politike.    

Glavna govornica na temu ženskog preduzetništva bila je Madi Sharma iz  Evropskog komiteta za socijalna i ekonomska pitanja, koja je u uvodnom izlaganju govorila na temu “Žensko preduzetnišvo-iskustva i novi projekti za nova zaposlenje’’.

Ispred Udruženja poslovnih žena ‘’Nadežda Petrović’’ iz Čačka na temu “Obrazovanjem do nezavisnosti” govorila je Gorana Tanasković. Ona je istakla problem obrazovanja, koji ne odgovara potrebama i zahtevima tržišta. ‘’Smatramo da samo obazovanjem i stalnim edukacijama  možemo da popravimo svoje mesto u društvu’’, naglasila je Gorana Tanasković i istakla značaj projekta koje je odradilo Udruženje poslovnih žena ‘’Nadežda Petrović’’ iz Čačka sa učenicima osnovnih i srednjih škola u Čačku, pod nazivom ‘’Upoznajmo proizvodna zanimanja, kako bi postali zaposleni i nezavisni’’.

O temama bitnim za žensko preduzetništvo govorili su, pored predstavnika grada domaćina i gosti iz Beograda, Niša, Valjeva, Kosovske Mitrovice, Vojvodine, Crne Gore, Bugarske, Italije i Amerike. 

 
 
 

  

 

 

 

U okviru aktivnosti udruženja » Nadežda Petrović« preduzimaju se mere promocije preduzetništva među mladima kao aktivnost koja treba da unapredi pozitivan stav o radu i stvaranju opštih društvenih vrednosti. Pomenute aktivnosti inicirane su na osnovu kontakata sa učenicima osmih razreda osnovnih škola i njihovog stava o preduzetništvu uopšte.

Naime, njihov stav i viđenje preduzetništva , a pre svega proizvodnih zanimanja je negativan zbog neupućenosti dece u stvarni i realni preduzetnički sektor.Preovladava mišljenje da preduzetništvo podrazumeva korupciju, mobing, izrabljivanje radnika i poltronstvo.
Proizvodna zanimanja su okarakterisana kao prljava, teška i nedovoljno plaćena.

Smatramo da samo direktnim kontaktiranjem dece koja se nalaze na prekretnici izbora budućeg zanimanja (završni razredi osnovnih škola)i pozitivni primeri uspešnih preduzetnika i preduzetnica , možemo deci pružiti realnu sliku o tome kako se stvara društveni proizvod i dohodak.
Jedno od rešenja je uvođenje smera – PREDUZETNIŠTVO – koje bi na najbolji način stručno i detaljno uputilo decu u pomenutu materiju i stvorilo stručan kadar koji će u svom gradu naći uposlenje i dati pun doprinos razvoju svoga grada.

Neophodnost stalnog povezivanja preduzetničkih firmi sa osnovnim i srednjim školama stvara pozitivnu sliku o preduzetnicima i njihovim aktivnostima i na jedan realan način približava deci zanimanje o kome se veoma malo zna.

U prilog tome govore primeri privredno uspešnih razvijenih zemalja koje kvalitetnom politikom promocije proizvodnih zanimanjai preduzetništva uopšte, »pametnim« ulaganjem u obrazovanje stručnih kadrova , na tržište rada plasiraju kadrove koji odmah nalaze uposlenje
Primarni cilj nam je da dobijemo mišljenje učenika o budućem stvaranju vrednosti rada, o tome koliko im je preduzetništvo bitno i interesantno za njihovo buduće opredeljenje , kao i želja da dobijemo realnu sliku njihovog stava i interesovanja kako vide svoju ulogu i mesto u razvoju društva i grada uopšte.

Udruzenje poslovnih zena „Nadezda Petrovic“ nosilac je projekta „Upoznajmo proizvodna zanimanja da bismo postali zaposleni i nezavisni“, a koji je finansiran od grada Cacka.
Prfa faza projekta odnosi se na ucenike osnovnih skola, gde ce im biti prikazan kratak film o proizvodnim zanimanjima koja postoje na teritoriji grada, i predstavljanje jednog uspesnog privrednika koji ce im se obratiti sa svojom pricom o ulasku u preduzetnicke vode i preduzetnickoj filozofiji.

Druga faza projekta, odnosi se na srednje skole, zavrsnim razredima , gde ce biti omoguceno da posete neka od proizvodnih preduzeca, upoznaju se sa proizvodnim zanimanjima i pocnu da razmisljaju o mogucnosti pokretanja sopstvenog posla.
Ucenici i osnovne i srednje skole, ce popuniti i anketu, na osnovu koje cemo sagledati njihova interesovanja i stavove o preduzetnistvu.

Cacak, 04.03.2013.

SAOPŠTENJE

U Beogradu i pet gradova u Srbiji počela realizacija
„Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena“

Poštovana/i,

Udruženje poslovnih žena Srbije počelo je sa realizacijom projekta „ Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena, koji je podržan od UN Women u Srbiji, Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Cilj ove aktivnosti je da upozna rukovodioce, a pre svega vlasnice malih i srednjih preduzeća sa 7 principa osnaživanja žena i pomogne prilikom njihove implementacije.

Kako je značaj ove teme prepoznat kao jedan od ključnih faktora u procesu unapređenja položaja žena u Srbiji, projekat se sprovodi u Beogradu i 5 gradova u Srbiji i okuplja sledeće partnere: Udruženje poslovnih žena "EVE", Valjevo, Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović", Čačak, Asocijaciju poslovnih žena “Vizija”, Kragujevac, Akademiju ženskog preduzetništva, Bački Petrovac i Udruženje poslovnih žena Niš.

Principi osnaživanja žena koji će se uvoditi u MSP predstavljaju zajedničku inicijativu UN WOMEN, Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Globalnog dogovora UN, a već se primenjuju u više od 500 kompanija širom sveta.

Cacak je jedan od šest gradova u Srbiji, u kojem se realizuje projekat „Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena“, zbog čega je 04. Marta 2013. U Obrazovnom centru „Sveti Sava“, održan trening za zainteresovane kompanije/vlasnice.

Na sastanku su prisutne preduzetnice imale priliku da se kroz prezentaciju Gorane Tanaskovic lokalne koordinatorke na projektu, upoznaju sa projektom, da provere da li neki od principa već primenjuju, kako mogu da ih unaprede, čuju druga iskustva i dobiju uzor koji mogu da primene kod sebe.

U Srbiji je 2012. godine 12 velikih korporacija potpisalo izjavu podrške i obavezalo se da će primenjivati ove principe u svojim preduzećima, a ovaj projekat će to omogućiti u MSP širom Srbije.

Principi osnaživanja žena su:

1. Na visoke upravljačke pozicije postavljati rukovodioce i rukovoditeljke posvećene rodnoj ravnopravnosti.
2. Prema svim ženama i muškarcima na poslu pravedno postupati – poštovati i podržavati ljudska prava i nediskriminaciju.
3. Obezbediti zdravlje, bezbednost i blagostanje svih radnica i radnika.
4. Promovisati obrazovanje, obuku i stručno usavršavanje žena.
5. Razvijati kompaniju, lanac snabdevanja i marketing na način koji osnažuje žene.
6. Promovisati ravnopravnost kroz inicijative u društvu i zagovaranje.
7. Meriti napredak rodne ravnopravnosti i javno izveštavati o njemu.

U toku marta meseca, u svih 6 gradova učesnika projekta biće organizovani specijalni treninzi, kako bi se zainteresovane kompanije/vlasnice upoznale sa temom, aktivnostima na projektu i mogućnostima učešća.

Kompanije/vlasnice MSP, zainteresovane za implementaciju principa u svojim preduzećima, će dobiti podršku od strane obučene mentorke, koja će sa njima raditi na uvođenju principa u njihovim preduzećima, kroz uspostavljanje plana i organizaciju celokupnog procesa. Individualni rad sa zainteresovanim kompanijama/vlasnicama MSP planiran je za period maj/oktobar.

Tokom aprila meseca, u Beogradu će biti organizovan događaj „Principi osnaživanja žena“, za sve učesnice po projektu, na kome će učesnice postati i zvanične potpisnice izjave o primeni principa i na taj način se pridružiti kompanijama širom sveta, koje ove principe koriste u svom poslovanju.

Vreme trajanja projekta je 10 meseci.
Više informacija o projektu na sajtu Udruženja poslovnih žena Srbije www.poslovnezene.org.rs ili posetom našem You Tube kanalu i Facebook stranici.
Kontakt lokalne koordiantorke na projektu Gorana Tanaskovic, 064/1508032 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Beograd, 1. mart 2013.

INFORMACIJA

Počela realizacija projekta „Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena“

Poštovana/i,

Udruženje poslovnih žena Srbije počelo je sa realizacijom projekta „ Unapređenje kapaciteta MSP na implementaciji Principa osnaživanja žena, koji je podržan od UN Women u Srbiji, Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Cilj ove aktivnosti je da upozna rukovodioce, a pre svega vlasnice malih i srednjih preduzeća sa 7 principima osnaživanja žena i pomogne prilikom njihove implementacije.

Kako je značaj ove teme prepoznat kao jedan od ključnih faktora u procesu unapređenja položaja žena u Srbiji, projekat se sprovodi u Beogradu i 5 gradova u Srbiji i okuplja sledeće partnere: Udruženje poslovnih žena "EVE", Valjevo, Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović", Čačak, Asocijacija poslovnih žena “Vizija”, Kragujevac, Akademija ženskog preduzetništva, Bački Petrovac i Udruženje poslovnih žena Niš.

Principi osnaživanja žena koji će se uvoditi u MSP predstavljaju zajedničku inicijativu UN WOMEN, agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Globalnog dogovora UN i već se primenjuju u 400 kompanija širom sveta.

U Srbiji je 2012. godine 11 velikih korporacija je potpisalo izjavu podrške i obavezalo se da će primenjivati ove principe u svojim preduzećima a ovaj projekat će to omogućiti u MSP širom Srbije.

Principi osnaživanja žena su:

1. Na visoke upravljačke pozicije postavljati rukovodioce i rukovoditeljke posvećene rodnoj ravnopravnosti.
2. Prema svim ženama i muškarcima na poslu pravedno postupati – poštovati i podržavati ljudska prava i nediskriminaciju.
3. Obezbediti zdravlje, bezbednost i blagostanje svih radnica i radnika.
4. Promovisati obrazovanje, obuku i stručno usavršavanje žena.
5. Razvijati kompaniju, lanac snabdevanja i marketing na način koji osnažuje žene.
6. Promovisati ravnopravnost kroz inicijative u društvu i zagovaranje.
7. Meriti napredak rodne ravnopravnosti i javno izveštavati o njemu.

U toku marta meseca, u svih 6 gradova učesnika projekta biće organizovani specijalni treninzi, kako bi se zainteresovane kompanije/vlasnice upoznale sa temom, aktivnostima na projektu i mogućnostima učešća.

Kompanije/vlasnice MSP, zainteresovane za implementaciju principa u svojim preduzećima, će dobiti podršku od strane obučene mentorke, koja će sa njima raditi na uvođenju principa u nihovim preduzećima, kroz uspostavljanje plana i organizaciju celokupnog procesa. Individualni rad sa zainteresovanim kompanijama/vlasnicama MSP planiran je za period maj/oktobar.

Tokom aprila meseca, u Beogradu će biti organizovan događaj „Principi osnaživanja žena“, za sve učesnice po projektu, na kome će učesnice postati i zvanične potpisnice izjave o primeni principa i naj taj način se pridružiti kompanijama širom sveta koje ove principe koriste u svom poslovanju.

Očekivani rezultati projekta:

1. Promocija Principa osnaživanja žena (POŽ) u 100 preduzeća na teritoriji Srbije
2. Implementacija Principa osnaživanja žena (POŽ) u 30 preduzeća u Srbiji
3. Unapređenje kapaciteta lokalnih udruženja poslovnih žena kroz implementaciju Principa osnaživanja žena (POŽ) u pravcu privlačenja novih članica i pružanja adekvatnih usluga članstvu
4. Podizanje svesti javnosti o snazi ženskog preduzetništva kroz implementaciju Principa osnaživanja žena (POŽ)
Više informacija o projektu na sajtu Udruženja poslovnih žena Srbije, www.poslovnezene.org.rs ili posetom našem You Tube kanalu i Facebook stranici.

Hvala Vam na intresovanju da postanete učesnica u programu edukacije i mentorstva u okviru projekta “Smanjenje nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opšinama kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga i turizma" (“Reducing young women unemployment in Serbian underdeveloped municipalities by supporting self-employment in service and tourist sectors”).

Da bi ste učestvovale u ovom programu potrebno je da ste spremne da razvijate svoj biznis u ruralnom turizmu i uslugama koje ga prate kao što su:

 • Ugostiteljstvo
 • Proizvodnja organske hrane
 • Gajenje i plasman lekovitog bilja
 • Izrada etno suvenira i opremanja enterijera
 • Wellness i spa u ruralnom turizmu
 • Organizovanje specijalizovanih seminara za pružaoce turističkih usluga
 • Web dizajn i nove tehnologije za promociju i unapredjenje turističke ponude sela

Učesnice ovog programa imaće prilike da:

 • pohađaju različite vrste treninga u prijatnom ambijentu etno sela - za otvaranje sopstvenog preduzeća ili radnje, korišćenje informacionih tehnologija za proširenje svog poslovanja i dr.,
 • povežu se sa iskusnim preduzetnicama članicama UPŽ (mentorkama) kroz struktuirane sastanke tokom mentorskog programa,
 • povežu se i sa drugim članicama UPŽ, institucijama, medijima (networking),
 • koriste konsultantske usluge prilikom pravljenja biznis plana, pristupa finansijama i tržištu, pravnim pitanjima, i dr.,
 • promovišu svoju poslovnu ideju ili budući biznis kroz promotivni film o učesnicama programa, štampane materijale, promotivne događaje predviđene projektom, intervjue pisanih i elektronskih medija i druge vidove promocija.

Da bi ste uzele učešća u ovom projektu molimo Vas da popunite ovaj upitnik. Upitnik će nam poslužiti da se upoznamo sa vašim potrebama i povežemo sa Vašom potencijalnom mentorkom. Molimo Vas odgovorite na postavljena pitanja iskreno. Što više informacija ostavite odabir Vaše mentorke biće lakši i uspešniji.

Upitnik možete preuzeti ovde