Press cliping

 

 

GORANA TANASKOVIĆ, UDRUŽENJE ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA "NADEŽDA PETROVIĆ" - ČAČAK

Nezavisnost - uslov za ravnopravnost

Gospođa Gorana Tanasković, diplomirani ekonomista, rukovodilac je Regionalne privredne komore Kraljevo, organizaciona jedinica Čačak. Njeno izlaganje na Okruglom stolu održanom u Beogradu povodom ženskog preduzetništva u Srbiji naišlo je na pozitivnu reakciju prisutnih, što je bio povod za jedan opširniji razgovor na temu preduzetništva i svih izazova sa kojima se poslovne žene danas u Srbiji suočavaju.

 * Kakvi su Vaši utisci o okruglom stolu na temu ženskog preduzetništva u Srbiji i šta očekujete od perioda koji je pred Vama ?

-Ovo je jedna od retkih prilika da možemo da iznesemo probleme koje nas muče na lokalu i o njima razgovaramo sa ljudima koji imaju jaku volju da nas saslušaju i učine dodatne napore da se oni reše.  

Projekat „Preduzetnice doprinose razvoju ekonomske politike u novom političkom kontekstu” (“Preduzetnice doprinose”) ima za cilj da ojača dijalog između Udruženja poslovnih žena Srbije, lokalnih udruženja preduzetnica i Narodne skupštine Republike Srbije, kako bi se u uticalo na formulisanje politika koje će biti rodno senzitivne kad je reč o preduzetništvu. Zaključci sa sastanaka biće uključeni u Platformu za podršku ženskom preduzetništvu od strane Parlamenta.

Na okruglom stolu smo imale priliku da čujemo o problemima na više lokala koji se čine prilično slični ali i uveliko različiti, jer svaka sredina ima neke svoje specifične probleme. Drago nam je što su poslanici izrazili želju da posete naša lokalna udruženja i time se bliže upoznaju sa konkretnim problemima. Svesni smo činjenice da pred nama stoji jedan dug period konstantne borbe za postizanje odredjenih ciljeva, ali ukoliko same ne preduzmemo nešto ne možemo očekivati da nam probleme stalno rešava neko drugi. Prvi korak je upravo udruživanje, jer smo zajedno jače, bodrimo se da istrajemo, a drugi je u transparentnosti onoga što radimo i nastojimo, u čemu nam mediji mogu dati veliku podršku.

* Kako biste ocenili perspektivu razvoja preduzetništva na ovim prostorima i opštu poslovnu klimu koja vlada u Srbiji?

-Perspektivu razvoja preduzetništva vidimo u  izvozno orjentisanim privrednim subjektima. Zato aktivnosti moraju da budu usmerene ka sektorima koji su produktivniji i koji će podsticati zdravu konkurenciju. Medjutim, ono što karakteriše opštu poslovnu klimu u Srbiji su: nelikvidnost, siva ekonomija, stranački kadrovi na ključnim mestima, bankarski sistem, neefikasno pravosuđe. Takodje ne postoji dobra volja uljuškanog administrativnog sistema da se odrekne nepotrebne papirologije, stalnog popunjavanja na izgled različitih formulara sa istim podacima, potpisi, potpisi, potpisi...

Da bi rešili ove probleme neophodno je ulaganje u obrazovanje, razvoj inovacija i životne sredine.

Sa ovakvom poslovnom klimom, teško da možemo očekivati perspektivan razvoj preduzetništva, posebno preduzetništva na čijem čelu se nalaze mladi i žene, koji se susreću sa još gomilom dodatnih problema a uz to su još iz provincije. Ne može se razvijati Srbija, ako nemamo ravnomerni razvoj svih krajeva.

 * Koji su osnovni problemi sa kojima se žensko preduzetništvo suočava?

-Teško je u današnjim uslovima posebno izdvojiti probleme ženskog preduzetništva u odnosu na preduzetništvo uopšte, ali ono što nas sigurno izdvaja u problemima jeste - 1. manjak finansijskih sredstava u rukama žena i - 2. manjak samopouzdanja, koji je još istaknutiji u manjim sredinama. Oba ova problema mogu se rešiti adekvatnim obrazovanjem i edukacijom žena od najranijeg doba iz oblasti preduzetništva da bismo postali zaposleni i nezavisni.

Postoji slaba informisanost i negativni primeri preduzetništva među mladima, stereotipi kod učenica da o njihovom zaposljenju i profesionalnoj karijeri neko drugi treba da razmišlja. Iz tog razloga je UŽP "Nadežda Petrović" iz Čačka pokrenulo projekat „Upoznajmo proizvodna zanimanja“ kako je izraženo kod devojčica. UŽP "Nadežda Petrović", uz podršku Gradske uprave, sprovelo je anketu medju učenicima osnovnih i srednjih škola i konstatovalo da su razlozi manjeg angažovanja žena u preduzetništu nedostatak samopouzdanja za pokretanje sopstvenog posla, nedovoljna informisanost mladih a naročito devojčica u periodu kada treba da odaberu profesiju koju će učiti a zatim se njome i baviti, zatim nedovoljna informisanost o preduzetništvu, kreativnosti, stanju na tržištu rada, proizvodnim zanimanjima. Učenice i mlade žene nisu upoznate sa aktuelnim zahtevima tržišta i stanja u privredi, što u brojnim slučajevima dovodi do pogrešnog izbora budućeg zanimanja i nedokazanosti na tržištu.

Razvoj proizvodnog sistema Srbije mora se ubrzano zasnivati na znanju, preduzetništvu obrazovane populacije, sopstvenim i transferisanim tehnološkim inovacijama, tržišnoj ekonomiji i međunarodnoj poslovnoj, tehničkoj i drugoj kooperaciji. Profesionalizam, znanje, kompentencije i iskustvo privrednica regiona prepoznale su neophodnost povezivanja sa obrazovnim sistemom za koji smatraju da ne sme ostati zatvoren u sebe i školovati kadrove nepremne za realno tržište rada. Da bi se stvorio povoljan privredni ambijent moramo krenuti od početka, vratiti se u škole i nastojati da se kao fakultativni predmet uvede „Dečija ekonomija“, a u svim srednjim školama da se uvede  „Preduzetništvo“ kao obavezni predmet. Ukoliko se sa edukacijom krene ne vreme, razbiće se i stereotip o nasleđivanju, što će umnogome olakšati ženama da dodju do finansijskih sredstava.

* Kako biste ocenili saradnju i komunikaciju Udruženja poslovnih žena Srbije sa političkim strukturama i lokalnim samoupravama?

-Što se tiče UŽP „Nadežda Petrović“ iz Čačka, imamo solidnu saradnju sa lokalnom samoupravom, s tim što smatramo da bi saradnja bila još bolja kada bi na čelnim pozicijama grada bilo više žena. Udruženje je nestranački obojeno, tako da nemamo problem oko uspostavljanja kontakata i iznošenja problema raznim političkim strankama. Međutim, članice pojedinih političkih partija strogo zastupaju interese svojih stranaka, tako da ili ne prepoznaju ili ne žele da se mešaju u opšte probleme koje iznosimo ispred UŽP.

* Utisak je da u Srbiji nisu postignuti povoljni rezultati u rodnoj ravnopravnosti. Šta biste mogli da poručite ženama i našoj javnosti, po ovom  pitanju?

-Samo nezavisne žene mogu biti ravnopravne. Da bi bile nezavisne one moraju biti materijalno obezbeđene. a da bi bile materijalno obezbeđene moraju biti edukovane. Ključ je u obrazovanju i stalnoj edukaciji žena, čime će se motivisati i ohrabriti da preuzmu stvari u svoje ruke i time postanu nezavisne i zaposlene - zaključila je Gorana Tanasković.

Ekipa "Net Magazina"

(20.02.2014)