Najnovije vesti

 

"Postanimo jače, znanjem do uspeha"

U organizaciji Udruženja poslovnih žena ‘’Nadežda Petrović’’ u Čačku je održan prvi u nizu "Info dan" Projekta "Postanimo jače, znanjem do uspeha" koga realizuju Privredna komora Srbije i udruženja poslovnih žena iz Čačka, Niša, Valjeva, Kraljeva, Kragujevca i Leskovca. 

U cilju većeg osnaživanja žena privrednica, povećanja njihove vidljivosti, proširivanju njihovog poslovnog kapiciteta, kao i mogućnostima za njihov ulazak u trgovinske lance velikih kompanija, Privredna komora Srbije ćeu saradnji sa udruženjima organizovati različite aktivnosti koje će se sastojati od edukativnih radionica, mentoringa i B2B razgovora.


 INFO DAN „Postanimo jače, znanjem do uspeha“

Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović“ Čačak

10. feburar 2020. godine, u 17:30 sati Sala gradskog veća grada Čačka

ulica Župana Stracimira br.2

Poštovane dame,

U cilju većeg ekonomskog osnaživanja privrednica, povećanju njihove vidljivosti, širenju poslovnog kapaciteta, kao i mogućnostima za ulazak u trgovinske lance velikih kompanija, Privredna komora Srbije u saradnji sa 6 udruženja poslovnih žena organizovaće različite aktivnosti koje će se sastojati iz edukativnih radionica i mentoringa i B2B događaja u Privrednoj komori Srbije. Projekat „Postanimo jače, znanjem do uspeha” realizuju Privredna komora Srbije i udruženja poslovnih žena iz Čačka, Кragujevca, Кraljeva, Valjeva, Niša iLeskovca, uz podršku GIZ-a -Nemačke razvojne saradnje. Implementacija aktivnosti u okviru Projekta doprineće povećanju održivosti kompanija kojima upravljaju žene, povećanju broja zaposlenosti, ali i povećanje učešća žena u ukupnom broju mikro, malih i srednjih preduzeća.

Cilj Projekta je unapređenje internih kapaciteta ženskih preduzeća, promovisanje uspešnih privrednica i traženje novih tržišta da plasiraju svoje proizvode i usluge. Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović“ Čačak poziva vas na Info dan, koji će se održati u prostorijama Gradskog veća grada Čačka 10. februara 2020. godine, sa početkom u 17:30 sati.

Na Info danu biće predstavljen značaj Projekta i očekivani rezultati, nakon čega će sva partnerska udruženja poslovnih žena organizovati edukativne treninge i mentoring za privrednice, na kojima će one naučiti kako uspešnije poslovati, kako se izboriti sa svakodnevnim izazovima i kako se pripremiti za ulazak u trgovinske lance velikih kompanija. Nakon edukativnih obuka, učesnice Projekta će imati priliku i da se na B2B događaju u Privrednoj komori Srbije direktno umreže sa predstavnicima velikih kompanija.

Postanimo jače, znanjem do uspeha.


Uspešno završen projekat Žensko inovativno preduzetništvo

 Svečanost povodom završetka projekta Žensko inovativno preduzetništvo i lična zahvalnost i podrška Ministra Nenada Popovića članicama UPŽ Nadežda Petrović iz Čačka. Ponosne smo na ostvarene rezultate!!!!  


Radionica"Biznis i stres"

 Gotovo da nema zanimanja koje nije stresno i da nema osobe koja je manje ili više tome izložena. Došle smo dobro pripremljene, odnosno pod stresom i izašle i dalje umorne, ali rasterećene i nasmejane. Zaključak: radite najbolje što mozete u onoj meri koja ne ugrožava vaše psiho-fizicko zdravlje i grlite vaše bližnje za potpuni duševni mir. Budite sebi dobri!

Još jedna uspešno održana radionica u oviru projekta Žensko inovativno preduzetništvo "Biznis i stres".  


 "Timski rad kao preduslov razvoja i inovativnosti"

U okviru projekta "Inovativno žensko preduzetništvo" održana je jedna u nizu radionica sa temom "Timski rad kao preduslov razvoja i inovativnosti". Dobra atmosfera, timski rad i uspeh zagarantovan.  

 


Ugovor o značajnim sredstvima našem udruženju 

Ceremonija uručivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata inovativnog poslovanja u ženskom preduzetništvu. Naše Udruženje poslovnih žena ‘’Nadezda Petrovic’’ među opštinama i organizacijama koje su dobile značajna sredstva za promociju i afirmaciju ženskog preduzetništva. Krećemo odmah sa aktivnostima promocije, edukacijom i nagradjivanjem ženskog inovativnog preduzetništva.   

 


Konferencija "Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu"

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" na Konferenciji "Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu" u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu a na poziv UPŽ Srbije.

Pored primera dobre prakse, pričalo se i o Socijalnom preduzetništvu, kao i pozivu na uključivanje u raspravu o novom Zakonu o bezbednosti.  


Prestižna nagrada za članicu UPŽ „Nadežda Petrović“ Čačak

Još jedna uspešna članica UPŽ Nadežda Petrović i još jedna prestižna nagrada za Vesnu Kojić, vlasnicu PU Mimilend.

Zlatna povelja "VITEZ" za izuzetan i dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta za 2019.godinu.  


Nagrade Foruma privrednika za članice UPŽ „Nadežda Petrović“ Čačak

Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović“ Čačak, predložilo je dva kandidata za nagradu koje dodeljuje Forum privrednika Čačak na svojoj proslavi. Televiziju Galaksija 32 Čačak koju je predstavljala naša članica Vanja Nikolić Petrović za nagradu iz kategorije Specijalna nagrada i Sonju Tanasković vlasnicu preduzeća DOO „Ralex trans“ iz Čačka za nagradu iz kategorije Pohvale FORUMA za postignut poslovni uspeh preduzeća. 

 


Članice UPŽ „Nadežda Petrović“ Čačak u radnoj poseti Briselu 

U periodu od 28.03. do 31.03.2019.godine petnaest preduzetnica iz Čačka, članica UPŽ „Nadežda Petrović“ Čačak je boravilo u radnoj poseti Briselu.

Tom prilikom preduzetnice su posetile našu Ambasadu i razgovarale sa Ambasadorkom Marinom Jovićević kao i u kancelariji  AP Vojvodine sa g-dinom Srdjanom Mačkićem o projektima EU, mogućnostima apliciranja i lobiranja. Članice UPŽ „Nadežda Petrović“ već nekoliko godina su i donatori Humanitarnom BAZAR-u koji se svake godine u novembru mesecu održava u Briselu i sredstva prikupljena sa BAZAR-a putem projekta prosledjuju našim organizacijama i udruženjima u Srbiji. Nosioc ove aktivnosti je naše vojno predstavništvo pri EU, gde je sa prisutnima dogovorena buduća saradnja i mogućnost korišćenja sredstava projekta.

Poslovni razgovori i predstavljanje preduzetnica održano je u Predstavništvu PKS sa g-dinom Zdravkom Ilićem, gde su preduzetnice imale priliku da čuju sve informacije vezane za poslovanje ne samo na Belgijskom već i na tržištu EU, gde su naše šanse ali i na čemu treba još da poradimo.  Preduzetnice su upoznate i sa svim zakonskim procedurama EU i načinima kako im se najlakše prilagoditi. 

 Nakon uspešno obavljenih razgovora dogovorena je prezentacija čačanskih privrednica krajem godine uz podršku naše Ambasade i PKS.

  


UPŽ "Nadežda Petrović" na Edukativnoj nedelji Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije 

UPŽ "Nadežda Petrović" je imalo uspešno predstavljanje u okviru Edukativne nedelje Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije.

Kao primer dobre  prakse i počasna članica Sekcije predstavila se Maruška Topalović "Kako sam stigla do brenda". Direktorka Gorana Tanasković je izlagala na temu "Neophodnost umrežavanja i povezivanja preduzetnica".

Udruženje je i ovog puta pokazalo ostalim preduzetnicama kako se treba uspešno predstaviti i pojedinačno, ali i kao Udruženje. 


Poseta Petnici

U okviru projekta "Mladi i biznis planiranje" pored novčanih nagrada, za sve učesnike takmičenja organizovana je jednodnevna poseta Institutu za nauku Petnica.

Udruženje poslovnih žena, zahvaljuje se Rotari klubu Čačak koje je omogućilo posetu Petnici i divnom iskustvu i druženju sa učenicima Ekonomske i Mašinsko saobraćajne škole, njihovim profesorima kao i predstavnicima Privredne komore, NTP Čačak i Regionalnog centra za profesionalni razvoj.

 


Umrežavanje kreativnih ženskih rukovodilaca 

29.oktobar 2018. je nanovo bio rezervisan za predivno druženje kroz organizaciju She's Mercedes.

Kulturno i poslovno povezivanje DLD konferencija pružila je platformu za umrežavanje kreativnih ženskih rukovodilaca radi razmene ideja i razmatranja zajedničkih ulaganja kroz panel diskusiju.

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" počastvovane su prisustvom ovom dogadjaju i mogućnošću prezentacije Udruženja. Hvala Milici Jovanović i Jevtović Cars DOO na ukazanom poverenju.  


Obeležen Dan Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović" Čačak

12. oktobar-Dan Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović" i ove godine proslavili smo svečano i radno.

Svečano, sa našim dragim prijateljima i saradnicima, a radno proglašenjem pobednika takmičenja "Mladi i biznis planiranje". Prvo mesto osvojila je Ekonomska škola, a drugo Mašinsko saobraćajna škola. Svi finalisti su dobili i jednodnevni izlet u Petnicu.  

Ujedno 12.10.2018.godine proslavili smo i slavu Udruženja"Miholjdan", već devetu godinu, na rodjendan naše slavne humanitarke i umetnice Nadežde Petrović, čije ime Udruženje sa ponosom nosi.


Veličanstvena izložba brenda Maruška 

Šta reći osim VELIČANSTVENO. Detalji sa otvaranja izložbe Studia Maruška i naše potpredsednice u Galeriji "Progres" u Beogradu. Bile smo ponosno što smo članice UPŽ "Nadežda Petrović" Sve pohvale na predivnoj organizaciji i srpskom brendu iz Čačka.

  

 


Zapaženo predstavljanje UPŽ "Nadežda Petrović" u Kragujevcu 

Na poziv Asocijacija poslovnih žena „Vizija“ iz Kragujevca odazvale smo se  Konferenciji i sajmu ženskog socijalnog preduzetništva, koji je održan od 4–5. 10. 2018,  u Hotelu Kragujevac, uz svesrdnu podršku Fondacije Konrad Adenaur iz Beograda i Skupštine grada Kragujevca.

Na konferenciji su  učestvovale, osim ženskih socijalnih preduzeća i predstavnici Ministarstva za rad i socijalna pitanja, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Evropskog pokreta u Srbiji, Fondacije Konrad Adenauer, predstavnici Skupštine grada Kragujevca i predstavnici ostalih poslovnih udruženja. UPŽ "Nadežda Petrović" je i ovom prilikom imalo zapažano predstavljanje i promociju.

 


Drugo predavanje "Mladi i biznis planiranja" 

U čačanskom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih održano je i drugo predavanje u okviru projekta "Mladi i biznis planiranja". Učenici su imali priliku da, od izvrsnog predavača Ljiljane Milovanović, vlasnice konsultantske kuće "Ivica", nauče kako da napišu finansijski deo biznis plana.

Da podsetimo da je pisanje Biznis planova takmičarskog karaktera i da naše učenike očekuju vredne nagrade od generalnog sponzora Societe banke i pokrovitelja SZR Dessert, Chips way i dr.


Projekat "Mladi i biznis planiranje" 

U organizaciju UPŽ "Nadežda Petrović" i RPK Čačak, sprovodi se projekat "Mladi i biznis planiranje" koji ima takmičarski karakter, a cilj je da se mladi u završnim razredima srednjih škola obuče za pisanje biznis plana, napravi timska atmosfera, stimulišu da kreativno razmišljaju i osmele se da prikažu svoju biznis ideju.

Generalni spontor takmičarskog dela je Socite general banka, a ostali pokrovitelji su SZR Dessert, Chips way, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih i drugi.

Nakon dva predavanja, pristupa se prvom krugu izbora 10 najboljih biznis ideja, a zatim se novčano nagradjuju dva biznis plana.

Svečano proglašenje pobednika i uručenje nagrada biće 12.10.2018.god.


 Članice udruženja "Nadežda Petrović" na 7.Međunarodnom biznis samitu u Vrnjačkoj Banji

UPŽ "Nadežda Petrović" kao moderatori, panelisti i potpisnici sporazuma o zajedničkoj saradnji na Biznis Samitu u Vrnjačkoj Banji 30.06.2018.g.

Predsednica Udruženja Vesna Baur potpisala se Sporazum o saradnji sa još dva Udruženja ; UPŽ "Vizija" iz Kragujevca i UPŽ " Ilinka Ilić" iz Kraljeva.

Članice su učestvovale i na panel diskusijama "Kako do uspešnog biznisa" i "Država i mali biznis". Panelistkinje iz Čačka bile su Gorica Stanojević i Vesna Baur, a moderator Panela 2 Gorana Tanasković.

Još jedno uspešno prezentovanje Udruženja i njenih članica dokaz da se sve može kada se hoće i motivacija ostalim ženama da pokrenu sopstveni posao.Vesna Ružičić Baur nova predsednica UPŽ "Nadežda Petrović"

Posle dva mandata i osam godina uspešnog prezentovanja i vodjenja UPŽ "Nadežda Petrović" od strane naše cenjene, dosadašnje predsednice g-dje Maruške Topalović, Skupština UPŽ je na sastanku održanom 06.06.2018.godine, jednoglasno izglasala novu predsednicu sa četvorogodišnjim mandatom.

Nova predsednica UPŽ ''Nadežda Petrović'' je g-dja Vesna Ružičić Baur, vlasnica preduzeća Basna i dugogodišnja članica našeg Udruženja iskazana kao uspešna i ambiciozna preduzetnica i žena na mnogim poljima. Želimo novoj predsednici puno uspeha u radu i predstavljanju UPŽ "Nadežda Petrović" i da nastavi istim tempom kojim nas je vodila dosadašnja predsednica. 


Sporazum o saradnji izmedju UPŽ "Nadežda Petrović" i fakulteta

Singidunum iz Beograda o organizovanju stručne prakse u preduzećima

U utorak 22. maja 2018. godine organizovana je stručna poseta kompanijama u Čačku za studente Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum. Studenti su obišli uspešne čačanske kompanije Unipromet i P...S... fashion, a nakon toga i Udruženje ženskog preduzetništva "Nadežda Petrović" Čačak. 

Studenti poslovne ekonomije su imali priliku da se upoznaju sa načinom proizvodnje, organizacionom strukturom i poslovanjem dve potpuno različite kompanije: Unipromet koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom opreme za puteve i P...S... fashion - proizvodnja odeće i nakita. U toku posete Čačku potpisan je i sporazum o saradnji između Udruženja ženskog preduzetništva „Nadežda Petrović“  i Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum. 

Tom prilikom su se studentima obratili Maruška Topalović, predsednica UŽP "Nadežda Petrović" i Gorana Tanasković u ime Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga kao i ostale članice Udruženja.Privredna delegacija Regije Zlin iz Republike Češke 
u poseti Udruženju

poslovnih žena ''Nadežda Petrović'', RPK Moravičkog i Raškog okruga i Gradu Čačku

 U dvodnevnoj poseti (19. i 20. April 2018.) Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog upravnog okruga i Gradu Čačku bila je privredna i politička delegacija Regije Zlin iz Republike Češke. Posle posete Sajmu građevine u Beogradu, češki predstavnici su izrazili želju da borave u Čačku, uzvrate posetu UPŽ „Nadežda Petrović“ i razgovaraju sa našim privrednicima, prevashodno iz oblasti automobilske i elektro industrije, građevinarstva i reciklaže otpadnog materijala.

Ovo je saradnja koja traje dugi niz godina. Udruženje poslovnih žena “Nadežda Petrović” je prošle godine boravilo u Regiji Zlin i tom prilikom imalo uspešne poslovne razgovore, što je i rezultiralo uzajamnom posetom. Veliki broj zainteresovanih privrednika i sa jedne i sa druge strane, govori o ozbiljnosti namera da se uspostavi poslovna saradnja. Proizvodnja liftova u Čačku mogla bi da bude rezultat dvodnevne posete privredne i političke delegacije. To su saopštili i predstavnici firme Euro Vytahy Galuška Pavel.

U Čačku je i najveći uvoznik i generalni zastupnik automobila Škoda, po čemu je Češka prepoznatljiva. Firme iz Čačka već plasiraju svoje proizvode na tržištu Republike Češke, uglavnom proizvode tekstilne i metaloprerađivačke industrije, kao i plastične delove.

Industrijski potencijal Regiona Zlin je uglavnom u proizvodnim preduzećima. Očuvane su tradicionalne industrije – guma, plastika, elektro i prehrambena industrija, inženjering, građevinarstvo i proizvodnja nameštaja.

Drugog dana posete, privredna delegacija Češke Republike posetila je RPK Moravičkog i Raškog upravnog okruga odeljenje u Čačku, gde se detaljno razgovaralo o mogućnostima dalje saradnje kao i proizvodnji liftova u Čačku. Gosti su ujedno imali priliku da posete i preduzeća: Unipromet, Zanat servis, Studio Maruška i Zavod za javno zdravlje.

 


Radionica uz primenu dijagnostičkog alata Business Lens

U organizaciji PKS-RPK Moravičkog i Raškog upravnog okruga, EBRD i Frankfurtske škole za finansije, 16.maja 2018. godine za  članice UPŽ ‘’Nadežda Petrović’’ održana je radionica uz primenu dijagnostičkog alata Business Lens.

Dijagnostički alat Business Lens stavio je pod lupu sedam ključnih oblasti poslavanja naših preduzetnica, a nakon popunjavanja upitnika 16 naših članica je dobilo izveštaj kao i objašnjenje kako njihovo poslovanje može dalje da se razvija.    


 Sastanak UPŽ "Nadežda Petrović" kod nove članice 

Sastanak UPŽ "Nadežda Petrović" kod naše nove članice Marije Lukić u predivnom ambijentu radionice Shabby Chic Design. Pored dobrih tema o poseti Češke delegacije našem gradu i odlazak za Brisel, uživale smo kod naše domačice u nestvarnoj i predivnoj atmosferi gde svaki detalj priča posebnu priču i odiše kreativnošću velike žene.

 


Za pomoć čačanskoj bolnici 

Na inicijativu Predsednice UPŽ "Nadežda Petrović" Maruške Topalović, Opštu bolnicu Čačak, posetila je 28.03.2018. Princeza Katarina i Dr. Jackson Douglas Izvršni direktor fondacije "Projcet-Cure, i tom prilikom dogovorena značajna donacija bolnici u vidu aparata i ostale opreme koja joj nedostaje.


 UPŽ "Nadežda Petrović" na sajmu SPREG 2018 Valjevo i Poslovnom susretu žena Srbije i Kosova

 U realizaciji Projekta "Forum žena Srbije i Kosova" koji traje još od 2013.g. UPŽ Nadežda Petrović  pored posete sajmu SPREG, aktivno je učestvovalo u bilateralnim razgovorima žena Srbije i Kosova kao i učešće u tematskoj radionici o značaju i položaju poslovnih žena u Regionu.

Direktorka Udruženja Gorana Tanasković imala je predavanje na temu "Žensko preduzetništvo stanje i perspektive", a nakon poslovnog predstavljanja, održana je radionica "Kretanje i ishrana žena u funkciji zdravlja". Na ovoj radionici čuli smo predivno predavanje Doc.dr.sci.Jadranke Stričević, profesorke Fakulteta zdravstvenih nauka iz Maribora, kao i veoma inspirativno predavanje naše članice dr.Ane Mišović na temu: Zdrava ishrana-zdrava žena i preduzetnica.

 


Godišnja skupština UPŽ "Nadežda Petrović"

18.01.2018. godine održana je godišnja skupština UPŽ "Nadežda Petrović" gde su pre svega sumirani rezultati rada u prošloj, ali dati i predlozi aktivnosti za ovu godinu. Možemo da se pohvalimo da broj članica raste, da imamo podršku lokalne samouprave što svedoči i prisustvo zamenice gradonačelnika g-djice Milice Dačić, ali i svime onim što smo uradile u 2017. godini.

Predhodna godina obeležila je brojne aktivnosti na umrežavanja, prezentaciji i uspostavljanju brojnih kontakata sa sličnim udruženjima iz regiona. Posetile smo Republiku Srpsku i uspostavile dugoročnu saradnju sa UPŽ, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Češku. Organizovale smo Sajam preduzetništva uz pomoć RAS, koji će na predlog Gradonačelnika postati tradicionalan.

Ono što je posebno obeležilo predhodnu godinu, to je zajedništvo, nesebična želja da se pomogne ne samo članicama Udruženja, već i svima onima koji su nam zatražili pomoć i saradnju, a koja se ogleda u organizovanju brojnih edukacija, okruglih stolova i humanitarne pomoći.

 


Predavanje "Optimizacija poreskih obaveza -na početku ne na kraju "

 U prepunoj sali Regionalnog centra u Čačku 24.novembra 2017.godine održano je predavanje "Optimizacija poreskih obaveza -na početku ne na kraju " u okviru projekta "Podizanje kapaciteta ženskoj i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou" u organizaciji UPŽ "Nadežda Petrović".

Predavanje je bilo namenjeno vlasnicama preduzetničkih radnji i privrednih društava, mladima-početnicima u poslu, kao i knjigovodstvenim radnicima.

 Zanimljive i aktuelne teme, učinile su predavanje dužem nego prvobitno planiranim, a sve u korist dobijanja kvlitetnih informacija. 

Teme o kojima se najviše raspravljalo su: 

I          DA LI JE PAUŠALNO OPOREZIVANJE UVEK NAJBOLJI IZBOR? PRIMERI PORESKIH OBAVEZA U ODNOSU NA VISINU PRIHODA,

II        LIČNA ZARADA PREDUZETNIKA I PRINCIP SAMOOPOREZOVANJE-PRIMERI OBRAČUNA I PORESKIH OBAVEZA,

III       PORESKE OBAVEZE NA ZARADU ZAPOSLENIH, 

IV       UGOVORI VAN RADNOG ODNOSA SA PRIMERIMA OBRAČUNA PORESKIH OBAVEZA, 

V        DIREKTOR BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA -PORESKE OBAVEZE, 

VI       OSNIVAČ KAO OSIGURANIK I OBVEZNIK PLAĆANJA DOPRINOSA PIO, 

VII     POSLOVNI TRETMAN UZIMANJA IZ POSLOVNE IMOVINE, 

VIII    REKLAMNI MATERIJAL –OGRANIČENJA, 

IX      ULAZAK U SISTEM PDV-OPREDELJENJE U ZAVISNOSTI OD RAZLIČITIH SITUACIJA,  

X       NOVI  PRAVILNIK O PDV-u, 

XI      RAZNO / AKTUELNO: 

•             POVEZANA LICA I TRANSFERNE CENE, 

•             POKRETANJE POSTUPKA PRINUDNE LIKVIDACIJE, 

•             NAKNADA TROŠKOVA POSLOVNIM PARTNERIMA KAO IZDATAK ZA REPREZENTACIJU, 

•             PRIMANJA KOJA IMAJU TRETMAN NAKNADE TROŠKOVA I OSTALA PRIMANJA ZAPOSLENIH, 

•             PRIMER PROJEKCIJE TOKOVA GOTOVINA KAKO BI SE UTVRDILA SPOSOBNOST SERVISIRANJA SVIH OBAVEZA.


„Moj biznis u brojevima: Kako upravljati finansijama“

Članice UPŽ „Nadežda Petrović“ Čačak, prisustvovale seminaru Žene u biznisu pod nazivom „Moj biznis u brojevima: Kako upravljati finansijama“ koji je održan 24. oktobra na Zlatiboru.

 

Za vreme seminara, između ostalog, predstavljen je i dijagnostički alat Business Lens kojem možete pristupiti klikom na linku  LinkedInu: www.linkedin.com/grp/home?gid=4635736.Kroz detaljan upitnik, Business Lens će staviti pod lupu 7 ključnih oblasti Vašeg poslovanja i to su: finansijsko upravljanje i učinak, poznavanje tržišta, marketing i prodaja, ljudski resursi, strategija i organizacija, upravljanje rizikom i operacije. 

Ne zaboravite da će Vam 20 minuta, koliko je potrebno da izdvojite u svom zauzetom poslovnom rasporedu da biste uradili ovu analizu, doneti dugoročne koristi. 


Predavanja za preduzetnice i mlade

U organizaciji UPŽ ’’Nadežda Petrović’’ u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta ženskog i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou" 02. i 03. novembra 2017.godine održana su predavanja "Tehnike uspešnog pregovaranja" i "Prodaja". 

U prepunoj sali Regionalnog centra predavač Dijana Carić iz agencije Paraf, u interaktivnoj komunikaciji sa preduzetnicama ali i mladima, govorila je o psihološkim aspektima pregovaranja ali i karakteristikama uspešnog prodavca.


12.oktobar Dan Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović" 

Na dan rođenja naše slavne umetnice i žene po kojoj Udruženje, s ponosom nosi ime, proslavili smo Dan Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović" i slavu Udruženja "Miholjdan".

Ovogodišnje domaćice bile su Žaklina Bojović "Unipromet" i Katarina Krstić OC "Sveti Sava".

Iduću godinu i proslavu naše slave sa nestrpljenjem očekuju Nataša Makljenović SZR "Manirgraf" i Vanja Nikolić "TV Galaksija 32".


UPŽ "Nadežda Petrović" organizovalo "Izložbu čačanske privrede" 

U okviru projekta "Izgradnja kapaciteta ženskog i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou" 10. oktobra 2017.godine UPŽ "Nadežda Petrović" organizovalo je "Izložbu čačanske privrede" na kojoj je oko 60 privrednika iz Čačka predstavilo svoj proizvodni potencijal.

Za izložbom je postojalo veliko interesovanje, s obzirom na to da su je posetili brojni privrednici iz preko 20 gradova Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Republike Češke.

Velika pažnja je posvećena i omladinskom preduzetništvu kao i mladima studentima kojima je pružena prilika da se susretnu sa realnim tržištem rada. Đaci ekonomske škole, studenti Agronomskog fakulteta, studenti Tehničkog fakulteta i fakulteta Singidunum, imali su priliku da se upoznaju sa mnogobrojnim privrednicima i popričaju sa njima o počecima njihovog preduzetničkog poduhvata.

Izložbu su posetili i na njoj se obratili i pomoćnik ministra privrede Dragan Ugričić, direktor Fonda za razvoj Milan Ljušić, direktor AOFI-ja, direktor RPK Moravičkog i Raškog upravnog okruga. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je i zvanično otvorio izložbu.

Svečani deo izložbe bio je potpisivanje Memoranduma o saradnji izmedju UPŽ "Nadežda Petrović" iz Čačka i UPŽ Republike Srpske.

 


Predavanje  ’’Značaj i svrha finansijskog izveštaja i poreskog bilansa’’

U okviru projekta ’’Podizanje kapaciteta ženskog i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou’’ koje sprovodi UPŽ ’’Nadežda Petrović’’ uz podršku RAS-e, 29.09.2017. godine u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih, održano je predavanje na temu:

ZNAČAJ I SVRHA FINANSIJSKOG  IZVEŠTAJA I PORESKOG BILANSA

Predavanju su prisustvovali učenici završnog razreda ekonomske škole sa svojim profesorkama kao i mladi koji nameravaju da pokrenu sopstveni posao.

Cilj ovog predavanja je bio da mladima ukaže na značaj računovodstvenih pokazatelja kako bi znali da brojkama prate rast i razvoj svog poslovanja. Teme koje su  bile obradjene na predavanju su: 

- Osnovni poslovi koje obavlja računovodja 

- Korisnici finansijskih izveštaja 

-Završni račun i  informacije iz finansijskih izveštaja 

 -Analiza finansijskih izveštaja (bilans stanja, bilans uspeha, tokovi gotovine) 

- Poreski bilans 

 -Uskladjivanje u poreskom bilansu

Uz dobre praktićne primere predavača Ljiljane Milovanović, ovlašćenog računovodje i revizora, mladi su pokazali visok stepen interesovanja, ali i poznavanja osnovnih pojmova računovodstva kao i svest da biti uspešan preduzetnik, znači doživotnu edukaciju i poznavanje svih sfera poslovanja.

Svi polaznici su dobili priručnike, koji će im pomoći u donošenju bitnih finansijskih odluka. 


UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak u poseti Češkoj 

UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak, posetilo je Republiku Češku, grad Valaški Mezeriči u periodu od 03. do 08.09.2017.godine.

Članice UPŽ imale su priliku da se upoznaju sa brojnim preduzećima iz okruženja grada, Privrednom komorom i brojnim institucijama.

Posetile smo pekaru "Amezka" i Palacov Beer Spa u mestu Palacov kao i tipično vlaško selo Valaska Bistrica, koja su iskoristila brojna sredstva projektima EU.

Privredne razgovore, preduzetnice su imale u Privrednoj komori Zlina, upoznale se sa NTP-om i posetile Muzej "BATA" i posetile prvu fabriku cipela.

Posetile smo i Banju Luhacovica i tom prilkom se upoznali sa poslovanjem i lečenjem u tri najpoznatija hotela- Hotel Aleksandar, Hotel Palac i Hotel "Dusan Jurkovic" inspirisan starom ruskom arhitekturom.

Poslednjeg dana posetile smo grad Kromeriz i tom prilikom se upoznale sa Nadbiskopskim zamkom i cvetnom baštom "Kvetna zahrada"


"Razvoj MSPP jačanjem pristupa tržištu kroz uključivanje u lance dobavljača,

sa akcentom na žensko preduzetništvo" 

U Čačku je u saradnji sa UPŽ "Nadežda Petrović" i RPK OJ Čačak, održan okrugli sto sa temom "Razvoj MSPP jačanjem pristupa tržištu kroz uključivanje u lance dobavljača, sa akcentom na žensko preduzetništvo", u organizaciji PKS i UPŽ Srbije, finansiran od strane RAS-e.

Članice udruženja "Nadežda Petrović" imale su priliku da od većih lokalnih lanaca trgovine, hotelijera i proizvodnje saznaju koji su to standardi i procedure koje moraju da ispune, kako bi bili uključeni u lanac snabdevanja. 

 


Studijska poseta UPŽ iz Trebinja i Mostara

UPŽ "Nadežda Petrović" boravilo je u studijskoj poseti UPŽ iz Trebinja i Mostara od 07. do 09.07.2017.godine.

Jedna od osnovnih aktivnosti udruženja je umrežavanje sa preduzetnicama iz regiona, i tom prilikom članice Udruženja sa predstavnicom RPK Moravičkog okruga, posetile su UPŽ "Ti i ja" iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predstavnici gradske uprave Trebinja  kao i RPK Trebinje. 

Ljliljana Čičković predsednica UPŽ iz Trebinja, naglasila je važnost ovakvih skupova, naročito novoformiranim udruženjima i dala predlog da se potpiše Sporazum o saradnji izmedju ova dva Udruženja.  Predloženo je da se pristupi i izradi "godišnjaka " na regionlnom nivou, koji bi pomogao preduzetnicama, ali i institucijama koje prate razvoj ženskog preduzetništva, da dobiju pouzdane informacije u kom pravcu se razvija žensko preduzetništvo.

Na susretu sa preduzetnicama iz Mostara, koji su podržali i predstavnice Ministarstva privrede HNŽ kao i razvojne agencije REDAH-a, pričalo se i o mogućnostima pregogranične saradnje i EU integracijama, zajedničkim nastupima na trećim tržištima i sajmovima.

Amna Popovac, predsednica Udruženja preduzetnica "One" i BiH, istakla je da žensko preduzetništvo ima ogroman potencijal koji još nije dovoljno vidljiv i iskorišćen.

Opšti zaključak je da mogućnost saradnje postoji, da je ovo jedan od odličnih vidova afirmacije ženskog preduzetništva na regionalnom nivou kao i podstrek mladima da krenu odlučnije svojim putem u preduzetničke vode.

Preduzetnice iz Trebinja i Mostara, biće gošče na sajmu čačanske privrede u oktobtu ove godine, u organizaciji UPŽ "Nadežda Petrović" gde će imati priliku da se još bolje upoznaju i prezentuju i gde će svečano biti potpisan i Sporazum o saradnji.

 


 Projekat "Izgradnja kapaciteta Ženskog i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou"

UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak, dobilo je projekat sufinansiranja od RAS-a pod nazivom "Izgradnja kapaciteta Ženskog i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou".

Aktivnosti koje se preduzimaju projektom, namenjene su pre svega:
-poslovnim ženama-vlasnicama preduzeća i preduzetničkih radnji, kao i ženama na rukovodećim funkcijama;
-nezaposlenim ženama koje nameravaju da pokrenu sopstveni biznis;
-mladima, koji su na prekretnici traženja novog posla, daljeg usavršavanja ili pokretanja sopstvenog;
-učenicima završnih razreda srednjih škola;
-kao i ostalim privrednicima koji će kroz sajamski nastup prezentovati svoju delatnost.
SAJAM PRIVREDE GRADA ČAČKA održaće se 10.10.2017.god. 


Posetili su nas studenti Singidunuma

Studenti fakulteta Singidunim iz Beograda posetili su UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak gde su sa preduzetnicama mogli da pričaju o preduzetništvu, počecima i pokretanju sopstvenog posla. Studenti su takodje posetili i Studio Maruška i imali priliku da se oprobaju u preduzetničkom poslu.

 


Članice UPŽ "Nadežda Petrović" na festivalu "Zelena dolina"

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" na festivalu "Zelena dolina" Lingo, Sveti Sava , Mozaik....

Lepa, Kaća i Jelena vlasnice pomenutih škola bile su najbolje, najkreativnije, najproduktivnije....


 Zapažena izložba naše Maruške Topalović u Beogradu

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu  na izložbi ’’Maruškin put svile’’ predstavljeni su jedinstveni nacionalni suveniri sa tradicionalnim motivima. Svila je oplemenjena motivima iz Etnografskog muzeja, Muzeja Jugoslavije, Narodnog muzeja Čačka i slikama naivnih umetnika iz Kovačice. Cilj svakog dizajna jeste stvaranje nosive umetnosti kroz jedinstvenu interpretaciju već postojećih umetničkih dela kroz oči dizajnera i idejnog tvorca izložbe, Maruške Topalović.Taman sa merom, jer svila kao najplemenitiji materijal mora da ima vazduha, treba da diše, da ostane ono što jeste i da zaigra svojom lakoćom. To je zapravo ono plemenito što Maruška Topalović nosi u sebi i što je odvaja od mnogih. Pre svega to su dobro oko, siguran potez, akvarelska žustrina, osećaj za meru, kreativnost i istančan ukus-istakla je istoričar umetnosti Marina Lukić – Cvetić, koja naglašava da je Maruška Topalović svojim dugogodišnjim radom, idejama, kreacijama, stekla veliku popularnost i van granica naše zemlje. Najznačajnije od svega je što je ličnim primerom, ulaganjima u skupe materijale i svoje saznanje, primenjujući svoja i tuđa iskustva, uspela da kao umetnik – dizajner, opstaje i živi od svoga rada. Danas, posedovati poneki model iz njene kolekcije, ukazuje na dobar ukus, visoki dizajn ali i prestiž.U poseti našoj članici Vesni Baur

U poseti našoj članici Vesni Baur, vlasnici preduzeća ''Basna'', u novoizgradjenom pogonu za proizvodnju briketa i agro uglja.

 

Pogon je izgradjen u predivnom ambijentu planine Jelice, u selu Viča. Fabrika ispunjava sve standarde koji su potrebni za ovu proizvodnju.

 

Pored obilaska pogona, članice UPŽ "Nadežda Petrović" imale su i promociju programa Regionalne razvojne agencije Moravičkog i Raškog okruga.

 


UPŽ "Nadežda Petrović" na predavanju "Marketing i prodaja za poslovne ljude"

UPŽ "Nadežda Petrović" na dvodnevnom predavanju u organizaciji Regionalne razvojne agencije za Moravički i Raški okrug na temu "Marketing i prodaja za poslovne ljude". Predavanje je bilo vrhunsko i sve pohvale za predavača.


 


Naša članica Gorica Stanojević dobitnica medalje "Takovski ustanak"

"Srebrnu plaketu "Takovski ustanak", opština Gornji Milanovac je dodelila Gorici Stanojević povodom Dana opštine i 202 godine Drugog srpskog ustanka, za doprinos u obrazovanju. Čestitamo našoj dragoj Gorici.


Još jedna prestižna nagrada za našu članicu Zoricu Selaković, vlasnicu Dessert-a iz Čačka

"Priznanje stvaratelja za stoleća" dodeljena je našoj Zorici Selaković za uspešan razvoj u preduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Evropi za 2016.godinu, u Dubrovniku marta 2017.godine.

 


Članice UPŽ ''Nadežda Petrović na predstavljanju Projekta RAS-a u Novom Pazaru 

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" prisustvovale su predstavljanju Projekta Razvoja privatnog sektoru u organizaciji Razvojne agencije Srbije u Novom Pazaru 25.aprila 2017.godine.

Naše uspešne preduzetnice Mara Topalović, vlasnica Studio Maruška i Zorica Selaković, vlasnica Dessert-a, učestvovale su na Motivacionoj radionici na temu "Od Start-up-a do uspešne kompanije-šanse i prepreke" i na veoma inspirativan način predstavile svoj poslovni put, neraskidivo povezan sa životnim putem dobitnicima bespovratnih sredstava za započinjanje posla preko PSD projekta.

 


Članice UPŽ "Nadežda Petrović" na radionici "Quality of Life - Za kvalitetniji život" 

Udruženje poslovnih žena “Eve” u partnerstvu sa Fakultetom zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Valjevo Univerziteta "Singidunum", 21. aprila realizovalo početnu radionicu u okviru programa "Quality of Life - Za kvalitetniji život".

Radionicu na temu "O talentu i kako ga prepoznati" držao je Doc dr Tomislav Gajić, psihijatar i psihoanalitički terapeut. 

Nakon toga u panelu na temu "Moj talenat - iskustva u praksi" govorile su poslovne žene, preduzetnice iz Podgorice, Novog Sada, Niša, Čačka, Loznice, Šapca, Malog Zvornika i Valjeva.

UPŽ "Nadežda Petrović" je takođe učestvovala na radionici sa panelistima Goranom Tanasković i Anom Mišović. Gorana Tanasković je akcenat stavila na članice udruženja, kao i uticaj emocija koje se prenose sa privatnog na poslovni život i obrnuto, dok je Ana Mišović, direktorka Zavoda za javno zdravlje, kao predavač na temu "Pravila za zdravo preduzetništvo" na veoma inspirativan način  pokazala da je potrebno svesno upravljati obavezama u privatnom životu i karijeri.

 


UPŽ "Nadežda Petrović" postaje Centar kompetencija za žensko preduzetništvo za celu Srbiju

Zahvaljujući velikom naporu RPK OJ Čačak i UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak će sledeće sedmice postati Centar kompetencija za žensko preduzetništvo za celu Srbiju. To je danas nakon sastanka sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem saopštio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Prema njegovim rečima, to je rezultat dosadašnjeg uspešnog rada čačanskih preduzetnica koje su pružale podršku ženama širom Srbije u pokretanju sopstvenog biznisa.

Privredna komora svoj prvi centar kompetencije formiraće baš u Čačku i to će biti Centar kompetencija za žensko preduzetništvo.  Odluku o formiranu centra doneće Upravni odbor PKS-a sledeće nedelje, rekao je Čadež. On je podsetio da su preuzetnice iz Čačka do sada pružale veliku podršku razvoju ženskog prduzetništva širom Srbije, ali da će u tome sada dobiti još veću pomoć Privredne komore Srbije.

-Privredna komora svoj prvi centar kompetencije otvara baš u Čačku i to je Centar kompetencija za žensko preduzetništvo. Prošli put kada sam bio gost u Čačku bio sam gost preduzetnica koje su napravile fantastične biznise. One su ta svoja znanja širile po celoj Srbiji i uz našu pomoć i podršku one mogu pružiti značajnu pomoć ženama koje žele da pokrenu biznis ili već jesu u biznisu, otkrio je  Marko Čadež, predsednik PKS.

više pročitajte na sajtu Ozonpress-a, na ovom linku.

Kao i prilog koji je emitovala regionalna televizija Telemark, na ovom linku.

 


Članice UPŽ "Nadežda Petrović" na pripremnom dogovoru u Mostaru sa predsednicom UPŽ iz Mostara

Prve nedelje jula meseca UPŽ "Nadežda Petrović" boraviće u radnoj poseti Republici Srpskoj, gde će u Trebinju imati sastanak sa poslovnim ženama Republike Srpske a u Mostaru sa poslovnim ženama Federacije Bosne i Hercegovine.

 


Prezentacija projekta Privredne komore Srbije

 Članice UPŽ "Nadežda Petrovič" Čačak prisustvovale  prezentaciji  projekta Privredne komore Srbije i Udruženje poslovnih žena Srbije „Razvoj MSPP jačanjem pristupa tržištu kroz uključivanje u lance dobavljača, sa akcentom na žensko preduzetništvo“, finansiran od strane Razvojne agencije Srbije.

Aktivnosti projekta su fokusirane na umrežavanje malih i srednjih preduzeća sa velikim dobavljačim organizovanjem obuka i bilateralnih susreta usmerenih na uspostavljanje dugoročne i održive saradnje. Na ovaj način se teži unapredjenju pristupa MMSPD tržištu i bolje povezivanje sa velikim preduzećima.


 Predavanje o transfernim cenama

U prepunoj sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj, 23.03.2017. godine odžano je predavanje o transfernim cenama od strane naše članice Ljiljane Milovanović vlasnice DOO "Ivica". Žene i preduzetnice su uvek tu kada treba naučiti nešto novo i time unaprediti i svoju firmu.

 


Prva redovna skupština udruženja u 2017. 

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" u prostorijama preduzeća "Studio Maruška" 16. marta 2017.godine održale I redovnu skupštinu. Nakon analiziranja predhodne godine, koja je ocenjena kao veoma uspešna za sve članice, pristupilo se postavljanju novih zadataka za 2017.godinu. Predviđeno je učestvovanje na nekoliko projekata, radna poseta Bosni i dolazak preduzetnica iz Istre u Čačak. Analizirana je i saradnja sa lokalnom upravom kao i Forumom privrednika i donet je zaključak da ta saradnja mora da bude mnogo uspešnija.


Maruški prestižna nagrada “Najbolje iz Srbije” 

Kao što su prošlu završile uspesima, članice udruženja poslovnih žena ’’Nadežda Petrović’’ su nastavile da osvajaju nagrade i priznanja i u 2017. Prestižnu nagradu “Najbolje iz Srbije” za najbolji lokalni brend dobila je čačanska firma Studio Maruška.

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelili su priznanja najuspešnijm domaćim robnim i korporativnim brendovima na završnoj ceremoniji u Novom Sadu. 

Prilog emitovan na TV Telemark možete pogledati ovde.


Savetovanje "Pripremne radnje za sastavljanje PB"

U organizaciji PKS Organizacione jedinice Čačak i uz podršku UPŽ "Nadežda Petrović" iz Čačka, u utorak 24.01.2017.godine održano je savetovanje na temu "Pripremne radnje za sastavljanje PB". Više nego aktuelnu temu, propratio je veliki broj preduzeća i preduzetnićkih radnji uz stručnog predavača ovlašćenog revozora Ljiljanu Milovanović, inače članicu UPŽ "Nadežda Petrović".

 


Članice UPŽ "Nadežda Petrović" u akciji "Nismo sami"

Na Božić, članice UPŽ "Nadežda Petrović" priključile su se humanitarnoj akciji Unije žena Čačka "Nismo sami", koja je imala za cilj da pomognu ženama, samohranim majkama koje nisu nosioci bilo kog oblika socijalne pomoći.


Završetak izuzetno uspešne godine za UPŽ "Nadežda Petrović"

2016. godinu završavamo radno, koja je bila izuzetno uspešna za UPŽ "Nadežda Petrović" sa postignutim rezultatima i doprinosima u razvoju ženskog i omladinskog preduzetništva, edukacijama, humanitarnim akcijama i nagradama koje su više nego zasluženo dodeljene našim članicama. Naš doprinos prepoznat je u svim institucijama grada i republike.


Peta humanitarna akcija UPŽ ‚‚Nadežda Petrović’’ 

Udruženje poslovnih žena ‚‚Nadežda Petrović’’ je ove godine za Praznik majki - Materice, po peti put organizovalo humanitarnu akciju. Ovog puta pomoć je uručena Prihvatilištu koje je pod ingerencijom Centra za socijalni rad u Čačku. Prihvatilištu su donirane posteljine, posuđe i sredstva za higijenu.

Donatorska konferencija je održana u Hotelu ‚‚Beograd’’ u Čačku kada je pred brojnom publikom prikazan i kulturni program posvećen prazniku. U programu su učestvovali učenici Gimnazije u Čačku, kao i čačanski osnovci i predškolci.

Cilj ove humanitarne akcije je pre svega želja da se pomogne, kada su poslovne žene Čačka pokazale da slede primere  humanih Srpkinja iz naše prošlosti. Pomenućemo samo Nadeždu Petrović, po kojoj naše Udruženje nosi ime, koja je žrtvovala svoj život lečeći bolesne i nemoće. Kraljica Marija Karađorđević je imala poseban fonda iz koga je za Materice delila pomoć siromašnoj deci.


Tri nagrade za članice udruženja u jednom danu

 U jednom danu tri nagrade za članice UPŽ "Nadežda Petrović". 

Predsednica Udruženja Mara Toplalović dobila je nagradu Turističkog sveta "Ambasador dobre usluge"

u kategoriji Ekskluzivni nacionalni suvenir Srbije.

Zorica Selaković dobila je nagradu "Žena najbolja preduzetnica", koju dodeljuje RPK Kraljevo.

 

Verica Kostić, direktorka UTP Morava, dobila je nagradu Turističkog sveta "Ambasador dobre usluge" za 70 godina trajanja.


Nagrađena još jedna članica UPŽ "Nadežda Petrović"

Nagrađena još jedna članica UPŽ "Nadežda Petrović". Verica Kostić direktorka UTP "Morava" Čačak, dobitnica je jubilarne nagrade koju dodeljuje PKS.


 Značaj novog autoputa za žensko preduzetništvo

Maruška Topalović, predsednica Udruženja poslovnih žena ’’Nadežda Petrović’’ iz Čačka gostujući u jutarnjem programu RTS-a istakla je da je novoizgrađeni deo Koridora 11 od Ljiga do Preljine od izuzetne važnosti uopšte za privredu i za žensko preduzetništvo. Damama koje su preduzetnice važno je koliko brzo mogu da stignu do klijenata, ali i na brojne sastanke sa saradnicima i u važnim institucijama koje se nalaze u Beogradu, rekla je Maruška i naglasila da je autoput bitan i zbog mladih koji mogu da rade u Čačku, a da zbog studiranja ili provoda odlaze u prestonicu. Mi smo sada jedno prigradski deo Beograda, što je i praksa u svetu, da se velike firme nalaze izvan grada, istakla je Maruška.

 


Još jedno priznanje za nesebičan rad i angažovanje svih članica UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak

Crveni krst Čačak proslavio je veliki jubilej – 140 godina postojanja.  Ova humanitarna organizacija svoje programske aktivnosti realizuje zahvaljujući volonterima i stručnom angažovanju zaposlenih u mreži Crvenog krsta. . Na svečanoj manifestaciji uručeno je 20 priznanja donatorima i ostalim pojedincima koji godinama nesebično pomažu ovoj humanitarnoj ustanovi. Sa ponosom ističemo da medju 20 priznanja, posebno priznanje uručeno je UPŽ "Nadežda Petrović" iz Čačka.


 Novi poslovni prostor Studio Maruška

Na otvaranju novog poslovnog prostora firme Studio Maruška vlasnice i predsednice UPŽ "Nadežda Petrović" Čačak Mare Topalović.


Članice UPŽ "Nadežda Petrović" na konferenciji u Leskovcu

Ni konferencija u Leskovcu 01.11.2016. godine nije mogla bez članica UPŽ "Nadežda Petrović". Prisustvovale smo predstavljanju projekta "Podrška razvoju privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji" koju je sprovela Razvojna agencija Srbije u saradnji sa USAID-om.

Cilj projekta je unapredjenje razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva sa ciljem povećanja prodaje, unapredjenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta.

Članice su imale priliku da prdstavnicima RAS-a predstave svoja preduzeća kao i predloge za nove projekte. Dogovoren je sastanak u Čačku sa svim članicama Udruženja.


Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović" proslavilo svoju slavu "Miholjdan"

 

 

 


Dan UPŽ "Nadežda Petrović"

I ove godine Dan UPŽ "Nadežda Petrović" 12.10.2016. održan je radno i to sa najodanijim i najvernijim učesnicima, mladima, našom decom. Konferenciju o omladinskom preduzetništvu pod nazivom "Želim-mogu, moj grad-moja šansa", u velikom amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka, pratilo je preko 300 studenata i đaka srednjih škola iz Čačka.

Na početku konferencije, budućim akademskim građanima, poslovnim ljudima i privrednicima obratila se predsednica UPŽ “Nadežda Petrović” Mara Topalović, poručivši im da uvek idu napred i budu hrabri, jer ima ko da im pomogne.

Član Gradskog veća Milan Lukić, istakao je da će Grad Čačak i ubuduće činiti sve da stvori veoma uspešan ambijent za rad privrednika svih struktura, kako onih koji su veoma uspešni u svetu biznisa, tako i onih koji tek započinju svoj privatni posao.

Skup su pozdravili predstavnici Privredne komore, Fakulteta tehničkih nauka, Societe generale banka, kao i predstavnici ostalih institucija koji podržavaju omladinsko preduzetništvo.

Ciljnoj grupi su se obratili i Alternativa Čačak, Regionalni centar za profesionalni razvoj, kao i mladi privrednici koji su uspešno započeli svoj biznis: Marko Ilić, Lazar Erić i Nemanja Pantović.

Na završetku konferencije održana je NLP radionica o komunikaciji od strane Katarine Pajović na opšte zadovoljstvo svih prisutnih.

Cilj Udruženja poslovnih žena “Nadežda Petrović”  je da stvori jaku potpornu mrežu žena u preduzetništvu, koje obavljaju i razvijaju posao na kreativan način, ali i da pomognu onima koji nameravaju da pokrenu sopstveni biznis. Udruženje uspešno sarađuje i sa ostalim akterima privrednog razvoja, a poseban akcenat stavlja na mlade i njihovo uključivanje u preduzetništvo. Upravo zbog toga konferencija o omladinskom preduzetništvu, pod nazivom “Želim i mogu, moj grad – moja šansa” bila je posvećena mladima, kako bi se srednjoškolci i studenti upoznali sa preduzetništvom, odnosno sa čitavim procesom od ideje do pokretanja privatnog biznisa. objavio je Čačanski glas-  a o konferenciji su izveštavali i RTS-emisija ''Ovo je Srbija'', TV Galaksija 32, Ozonpress, TV Telemark i drugi mediji.


 Novi Zakon o privrednim komorama

 U  Čačku je 07.oktobra 2016. predstavljen novi Zakon o privrednim komorama članicama UPŽ „Nadežda Petrović“ i OUP Čačak.  Zakon o privrednim komorama postavio je temelj izgradnji jedinstvenog komorskog sistema Srbije - efikasnog zastupnika interesa privrede, modernog, kvalitetnog i racionalnog servisa, rekla je u Čačku Nermina Ljubović, zamenik generalnog sekretara Privredne komore Srbije.

Predstavljajući čačanskim preduzetnicima novine koje je doneo Zakon o privrednim korama,  Ljubović je istakla da će jedinstven komorski sistem biti ozbiljan partner državi u donošenju mera ekonomske politike, zasnovanih na predlozima i inicijativama privrednika.

Zakon predviđa spuštanje usluga i ovlašćenja na regionalne komore, a novina u komorskom sistemu je i digitalizacija usluga, tako da je privrednicima  elektronskim putem dostupno niz servisa, objasnila je zamenica generalnog sekretara PKS. 

Pre nešto više od mesec dana PKS je pokrenula portala E-usluge i veliki broj kompanija već sada koristi te servise koje privredi štede vreme i novac. Na portalu usluge.pks.rs moguće je podneti zahtev za potvrde, uverenja i mišljenja, sertifikate, kao i uvid u kompletnu carinsku tarifu.

Na sastanku, privrednice su imale priliku da predstave sopstvena poslovanja ali da istaknu i probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju i šta očekuju od Privredne komore u rešavanju istih. 

Sastanku u Čačku prisustvovali su predstavnici RPK Kraljevo i članice Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“ koje su predložile da se pri toj regionalnoj komori obrazuje Centar kompentencija za žensko preduzetništvo. 


"Šansa za novi početak"

UPŽ "Nadežda Petrović" je 29. septembra u čačanskom Domu kulture učestvovalo na devetom sajmu preduzetništva "Šansa za novi početak" gde je predstavljeno preko 200 preduzetničkih ideja, koje treba da osmele i pomognu nezaposlenima u pronalaženju svoje preduzetničke šanse.

 Udruženje je predstavilo projekat "Upoznajmo proizvodna zanimanja, kako bi postali zaposleni i nezavisni".


Predavanja za poslovne žene

U organizaciji Udruženja poslovnih žena ’’Nadežda Petrović’’ u prostorijama Obrazovnog centra "Sveti Sava" 09.09.2016. godine održana su predavanja na teme : 

- Šta sve vlasnica preduzetničke radnje ili preduzeća, treba da znaju o porezima i knigovodstvu – predavač Ljiljana Milovanović, revizor

- Optimizacija troškova štampe - prezentator Vladimir Krstić

Zahvaljujemo se predavačima na iscrpnim predavanjima i korisnim informacijama.


UPŽ "Nadežda Petrović" na manifestaciji ’’Plodovi zapadnog pomoravlja’’

UPŽ "Nadežda Petrović" kao organizatori, izlagači i gošće na manifestaciji Plodovi zapadnog pomoravlja u Zablaću.

Manifestaciji prisustvovale i članice UPŽ iz Valjeva i Užica. Pored izlaganja, edukacije na okruglom stolu, bilo je to i lepo druženje.


Članice UPŽ "Nadežda Petrović" na Konferenciji u Valjevu

Pod nazivom "Aktuelni problemi ženskog preduzetništva i perspektive razvoja" održana je Konferencija ženskog preduzetništva u Valjevu 26.avgusta 2016.godine. Članice UPŽ "Nadežda Petrović"  istakle su  da su  odredjeni pomaci uradjeni, da je stuacija dosta jasnija nego što je to bilo pre deset godina, ali da je nažalost, mnogo toga  ostalo nedorečeno. Žensko preduzetništvo se svodi samo na pružanje usluga i nije prepoznato u izvorima finansiranja. Negodovanje je upućeno i na projekat Godina preduzetništva, obzirom da je žensko preduzetništvo prepoznato samo u star-up projektima.

 


UPŽ ’’Nadežda Petrović’’ na Forumu u Valjevu

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" prisustvovale su 16.avgusta 2016.godine Forumu u Valjevu pod nazivom "Projekti kao alat i sredstvo za podizanje kapaciteta lokalnih zajednica, privrednih subjekata i organizacija civilnog društva".

Sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava, Razvojne agencije Srbije, Turističke organizacije i UPŽ iz Valjeva, Loznice, Čačka, Užica i Srbije.

Direktorka UPŽ "Nadežda Petrović" je predstavila realizovne i predstojeće projekte Udruženja, kao i projekte pojedinih članica Udruženja. Poseban akcenat je stavila na efekte projekata na društvenu zajednicu kao i probleme i nerazumevanje nadležnih institucija oko  kriterijuma projekata koje treba da ostvare subjekti koji apliciraju.

Posebno je napomenut značaj na saradnji udruženja i institucija iz okruženja i mogućnostima zajedničkog apliciranja na projektima.


Turistički svet o udruženju i članicama

U najnovijem broju časopisa Turistički svet, predstavljeno Udruženje poslovnih žena ’’Nadežda Petrović’’ iz Čačka i članica koje su učestvovale na II Wellness & Spa Festu, viđene oštrim okom (perom) direktorke i urednice Ljiljane Rebronje.

Istaknut je naš doprinos stvaranju boljeg ambijenta za razvoj ekonomije, ali i formiranju preduzetničke svesti i motivisanju žena za razvoj sopstvenog biznisa. Gorana Tanasković, direktorka Udruženja govorila je o akivnostima i planovima Udruženja.

U tektovima na šest strana časopisa namenjenog onima koji žele da budu uspešni i da traju, predstavljeni su Maruškini ekskluzivni modni detelji koji se nasleđuju a izrađuju u preduzeću ’’Studio Maruška’’, proizvodnja fotoalbuma i luksuznih kutija ’’Manirgraf’’, ’’Ružine latice’’ sa svojim prirodnim proizvodima za negu kože i tela.

Predstavljeno je UTP ’’Morava’’, preduzeće naše članice koje je ove godine obeležilo 70 godina poslovanja, preduzeće ’’Basna’’ koje u Dragačevu koja proizvodi biougalj, a govori se i o slatkom programu sa međunarodnim sertifikatom koji izrađuje čačanski ’’Dessert’’.


II redovna skupština UPŽ "Nadežda Petrović"

22.jula održana je II redovna skupština UPŽ "Nadežda Petrović" na kojoj je jednoglasno izglasano produženje mandata predsednici Mari Topalović, vlasnici Studia Maruška. Članovi skupštine su istakli pozitivno zalaganje dosadašnje predsednice kao i rezultati koje je postiglo udruženje dok je Mara Topalović bila na čelu udruženja, te iz tog razloga jednoglasno je doneta odluka da se produži mandat predsednici.

Ujedno su izabrane i dve potpredsednice udruženja, a sve u cilju bolje promocije i rada udruženja. To su Žaklina Bojović, direktorka preduzeća Unipromet i Ana Mišović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Čačak.


RTS o čačanskim privrednicama

U ime RPK OJ Čačak i UPŽ ’’Nadežda Petrović’’ Gorana Tanasković govorila je uživo u emisiji Radio televizije Srbije ’’Ovo je Srbija’’ o pomoći komore, udruženja i poslovanju, o spremnosti privrednika da rizikuju sa specifičnom proizvodnjom za koju nije sigurno tržište.

Gledaoci RTS-a su mogli uživo videti proizvodnju torti i kolača u radionici Dessert, Zorice Selaković, članice udruženja.

 U emisiji je predstavljena i proizvodnja grafičke radionice ’’Manirgraf’’ koju uspešno vodi članica udruženja Nataša Makljenović.

Emisiju ''Ovo je Srbija'' možete pogledati na ovom linku. 


Veliki jubilej firme članice UPŽ ’’Nadežda Petrović’’

Naša članica g-dja Verica Kostić, direktorka preduzeća UTP Morava, uspešno je proslavila 70.godišnjicu poslovanja ove uspešne i jedne od najstarijih čačanskih firmi.

Preduzeće UTP Morava, osnovano 1946. godine je na samom početku zapošljavala samo 14 radnika, dok ih je danas oko 130. U svom sastavu, preduzeće ima 10 ugostiteljskih objekata, od čega tri hotela: Beograd, Livade, Kole, dok je četvrti, Hotel Morava, u fazi rekonstrukcije.

O uspešnosti poslovanja svedoče brojne zvanične potvrde i priznanja, kao što je sertifikat “Excelent Small Medium Enterprises” koje je Privredna komora Srbije UTP-u “Morava” dodelila 2015. godine, na osnovu bonitetne ocene i redovnog nadgledanja od strane bonitetne kuće “CoFace, dok je direktorka Verica Kostić dobitnica prestižnog priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za naj ženu u biznisu regiona u 2013. godini.


UPŽ ’’Nadežda Petrović’’ na turističkom karavanu ’’Moja Srbija“

I ove godine u okviru Karavana  „Moja Srbija“ predstavile su se članice udruženja poslovnih žena ’’Nadežda Petrović’’- Studio Maruška, UTP Morava, Manigraf, Ružine latice, Dessert. Karavan „Moja Srbija“ koji je početkom juna krenuo put 14 gradova, zaustavio se ispred Doma kulture u Čačku, gde je potencijal svojih gradova predstavilo 13 izlagača.


„Prezentacija mera aktivne politike zapošljavanja i mogućnost korišćenja subvencionisanih sredstava“

U organizaciji UPŽ „Nadežda Petrović“ i  RPK Kraljevo OJ Čačak i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, održana je „Prezentacija mera aktivne politike zapošljavanja i mogućnost korišćenja subvencionisanih sredstava“ u Regionalnom centra za profesionalni razvoj zaposlenih u Čačku.

Uz  prisustvo brojnih privrednika, prezentovano je  sprovodjenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja Ministarstva rada, za koje je obezbedjeno iz budžeta RS 2,8 milijardi dinara kao i 550 miliona dinara za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Program su predstavili pomoćnica Ministra rada g-dja Zdravka Milenković i savetnik Ministra rada Vladan Marić, a skupu se obratila i posebna savetnica Ministra g-dja Beatris Grozdanić.

Čačanske privrednice su bile privilegovane da prve čuju nove mere Ministarstva, a koja se odnosi na „Vaučere“ za kupovinu radnog staža, koja će posebnu primenu naći kod sezonskog zapošljavanja radnika i poslodavaca koji imaju potrebu za obavljanje sporadičnih poslova bez unapred utvrdjenog roka trajanja. Takodje, jedna od novina će biti uvodjenje progresivnog oporezivanja kao i predlog da se ukine porez na donacije i sponzorstvo.

Predstavnici Ministarstva su se obratili privrednicama sa predlogom da one iznesu sugestije ali i primedbe, jer je konstatovano da se sredstva koja su raspisane ne utroše.

Primedbe privrednica su se uglavnom odnosila na:

-          Komplikovanu i sporu administraciju

-          Visinu subvencionisanih sredstava

-          Izuzetost trgovinske delatnosti od svih subvencija

-          Uslovljenost sa brojem zaposlenih

-          Kratak rok za prekvalifikacije i mnoge druge.

RPK i UPŽ  će prikupiti sve primedbe privrednika i uputiti zvaničan dopis Ministrstvu za izmenu istih.


"Forum srpskih i kosovskih preduzetnica - Most izmedju institucija"

Konferencija o ženskom preduzetništvu "Forum srpskih i kosovskih preduzetnica - Most izmedju institucija" održana je 30.maja u beogradskom hotelu "Metropol".  Akcenat je bio na osnaživanju privrede i odnosa između Beograda i Prištine, a članice UPŽ "Nadežda Petrović" učestvovale su i u panel diskusiji o preduzetničkoj saradnji.


Poslovni forum Srbija – Ujedinjeni Arapski Emirati

Privredna komora Srbije 25.05.2016. godine organizovala je Poslovni forum Srbija – Ujedinjeni Arapski Emirati, u okviru prve posete Srbiji predstavnica Saveta poslovnih žena iz Dubaia. Delegaciju iz UAE predvodi dr Raža al Gurg, koja je prema Forbsovoj listi jedna od najuticajnijih žena na Bliskom istoku.

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" učestvovale su na konferenciji i B2B razgovorima koji je održan u Palati Srbije. 


Konferencija o ženskom preduzetništvu u Beogradu

Uspešno učešće članica UPŽ "Nadežda Petrović" na regionalnoj Konferenciji o ženskom preduzetništvu u organizaciji Privredne komore Beograda u kome su učestvovale i članice Kluba Prvih Žena Srbije i naše drage prijateljice iz Udruženja poslovnih žena Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske, Čačka kao i mnoge druge značajne dame.


Proslava jubileja AutoČačka

Povodom proslave 25. godina AutoČačka Milenku Kostiću, vlasniku te čačanske firme članice Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović" uručile su poklon proizveden u preduzeću Studio Maruška. 

 


UPŽ na Wellnees & Spa Festivalu

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" učestvovale na II Wellnees & Spa Festivalu "Turistički svet" u Beogradu. Veoma uspešna i zapažena prezentacija, Studia Maruška, UTP Morava, Basna, Dessert, TOČ, Manirgraf, Ružine latice.


Obeležen "Dan devojčica"

U okviru manifestacije "Dani devojčice" koja se organizuje zadnjih pet godina u Čačku, UPŽ Nadežda Petrović je i ove godine uzelo učešće u organizaciji i otvorilo vrata školama koje su želele da posete naša preduzeća i time pruže priliku mladima da se upoznaju sa procesom rada i realnošću na tržištu rada. Jedno od preduzeća koje su posetile učenice završnih razreda  OŠ "22. decembar" i OŠ "Tanasko Rajić" je i Preduzeće Ralex trans, vlasnice Sonje Tanasković, članice našeg Udruženja.


Projekat podrške početnicima za započinjanje posla – Start up

i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju

Objavljen je Javni poziv u okviru Projekta podrške početnicima za započinjanje posla – Start up, koji će trajati do 20.05.2016. godine. Zahtevi sa pratećom dokumentacijom u okviru Projekta se podnose lično ili preporučenom poštom najbližoj ARRA (Akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji). Prijave dostavljene Razvojnoj agenciji Srbije će biti diskvalifikovane. Detaljnije informacije možete dobiti preko ovog linka.

Takođe, obaveštavamo vas da je Ministarstvo privrede raspisalo Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju.  Informacije o ovom Programu možete dobiti preko ovog linka. 


Sajam u Prištini i konkretni poslovi

Članice UPŽ Nadežda Petrović u organizaciji Foruma poslovnih žena Srbije i Kosova, učestvovale na sajmu u Prištini u okviru projeta "Žene za saradnju". Članice su imale i sastanak sa najvišim rukovodstvom  u Privrednoj komori Kosova, gde su dogovorile konkretne poslove, a i niz sastanaka sa privrednicama sa Kosova o poboljšanju poslovne saradnje.

Na sajmu je dogovoren konkretan posao u korist firme "Basna", vlasnice Vesne Baur, a i prezentacija proizvoda firme "Maruška", vlasnice Mare Topalović, koja će se održati u Prištini uz podršku Privredne komore Kosova i RPK Kraljevo OJ Čačak u toku juna meseca.

 


UPŽ ’’Nadežda Petrović’’ na sastanku u ministarstvu rada

Na sastanku u ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike sa državnim sekretarima Zdravkom Milenkovićem i Vladom Marićem o realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja u 2016. god. Prezentacija mera će se održati u Čačku. Takodje, na sastanku se raspravljalo i o problemima i mogućnostima rešenja istih, a koja se odnose na probleme u zapošljavanju kod preduzetnica.

-Sezonsko zapošljavanje

-Porodiljsko odsustvo

-Privatne agencije za zapošljavanje

-Prekvalifikacije

-Podsticajna sredstva

Za sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja obezbeđeno je u budžetu RS 2,8 milijardi dinara kao i 550 miliona dinara za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom iz Budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Planirani broj za uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja u 2016. godini je 131.230 nezaposlenih lica a očekivani rezultati u pogledu zapošljavanja je 31% odnosno 40.918 lica od ukupnog broja uključenog u mere. Radi sprovođenja programa i mera aktivne politike zapošljavanja, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse februara 2016. godine godine u dnevnim novinama kao i na sajtu NSZ.


Važnost ekonomskog osnaživanja žena 

Gostujući na sastanku Unije žena u Čačku u razgovoru sa članicama UPŽ "Nadežda Petrović" iz Čačka, ministarka Zorana Mihajlović istakla je važnost ekonomskog osnaživanja žena putem konkretnih projekata, borbe protiv nasilja nad ženama i njihovog veće uključivanja u društveni i politički život. Ona je podsetila da je vlada 2016. godinu proglasila za godinu preduzetništva i izdvojila 16,5 milijardi dinara iz budžeta za podršku preduzetništvu, od čega će veliki deo biti namenjen preduzetnicama. Taj novac je za one koji započinju biznis, ali i one koje već rade, a potrebna im je finansijska podrška.

Maruška Topalović, predsednica udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović" iz Čačka predstavila je probleme ženske privrede i dobila čvrsto obećanje za pomoć u njihovom prevazilaženju.

Mihajlović je podsetila da Evropska banka za obnovu i razvoj sprovodi program od 20 miliona evra za žensko preduzetništvo i pozvala žene da i to iskoriste.

Gorana Tanasković, koja vodi odeljenje Regionalne privredne komore u Čačku, a ujedno je i direktorka udruženja čačanskih preduzetnica istakla je koliko je privrednicama pomoć potrebna i šta sve treba da se uradi da bi bolje poslovale. Inače, Privredna komora značajno pomaže preduzetnicama. 


Poseta ambasadora Švajcarske preduzeću članice UPŽ "Nadežda Petrović"

Ambasador Švajcarske i ekonomski ataše Dragica Tomčić, u poseti preduzeću Basna, vlasnice Vesne Baur članice UPŽ "Nadežda Petrović".


Okrugli sto "Gde su preduzetnici u godini preduzetništva"

Na okruglom stolu održanom u sredu 06. aprila 2016. godine u prostorijama Moravičkog upravnog okruga pod nazivom "Gde su preduzetnici u godini preduzetništva" raspravljalo se i Zakonu o Privrednim komorama ali i o podsticajnim merama koja su planirana za "godinu preduzetništva" i kolika je mogućnost da na njih apliciraju preduzetničke radnje, bez obzira da li se na njihovom čelu nalaze muškarci ili žene. Posle višečasovne diskusije, predstavnice UPŽ "Nadežda Petrović" kao i predstavnici OUP Čačka složili su se oko četiri največa problema koja bi trebalo što pre otkloniti.

Sastanak je organizovan u saradnji sa RPK Kraljevo OJ Čačak i PKS.

Br. 04/156/1 

Zaključci sa Okruglog stola održanog u Čačku 06.04.2015. sa UPŽ Nadežda Petrović, OUP Čačak, RPK Kraljevo OJ Čačak i PKS, pod nazivom „Gde su preduzetnici u godini preduzetništva?“

1.Problemi sa kojima se suočavaju vlasnici pri zapošljavanju radnika i predlog zmene Zakona o radu

Preduzetnici a posebno preduzetnice,  bave se sezonskim poslovima kao i uslugama koje zahtevaju angažovanje radne snege samo u pojedinim danima na odredjeno vreme. Zbog sve otežanijeg poslovanja i nedostatka likvidnih sredstava, vlasnici nisu u mogućnosti da upošljavaju dodatne radnike koji su im potrebni za samo nekoliko sati u toku nedelje ili meseca (posebno izraženo u ugostiteljskim objektima, školama i poljoprivredi i prehrani).

Zakon o radu propisao je da poslodavac može sa određenim licem da sklopi ugovor o delu. Ugovor o delu može da se sklopi samo za obavljanje poslova koji su van delatnosti poslodavca, što znači da ako se poveća obim posla ili treba da se zameni odsutni radnik u tom slučaju se ne može sklopiti ugovor o delu za obavljanje tih poslova, već treba sklopiti ugovor o radu na određeno vreme ili ugovor o privremenim i povremenim poslovima što pravi dodatne probleme preduzetnicama koje sa bave sezonskim poslovima i potrebne su im  radnice  sa iskustvom duži niz godina ali samo za odredjeni kalendarski period. Veliki broj firmi i radnji na čijem čelu se nalaze žene, obavljaju sezonske poslove (izraženo u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi hrane, obrazovnim uslugama). Olakšavajuća okolnost, koja bi bila ogromna za ove nisko-profitabilne firme, je uvažavanje sezonskog poslovanja od strane Zakona o radu, gde bi se omogućavalo zapošljavanje istih radnika duži niz godina ali samo u odredjenom vremenskom periodu ali sa smanjenom komplikovanom administracijom prijave i odjave radnika, ili izmene Ugovora o delu u delu obavljanja poslova van delatnosti poslodavca.

 Pojednostaviti administraciju oko porodiljskog i trudničkog bolovonja, koja u startu diskriminše žene, bez obzira da li se bave sopstvenim poslom ili su kod drugog poslodavca.

1.         Podsticajna sredstva koja se dodeljuju za upošljavanje nove radne snage, mogu se iskoristiti samo ako su ispunjeni brojni uslovi a jedan od uslova je da je radnik sa kojim će se zasnovati radni odnos najmanje 6 meseci evidentiran kod NSZ. Ako pričamo o Dualnom obrazovanju i apelujemo na privrednike da se kod njih obavlja stučna praksa i to opet na teret preduzeća, zašto ne dovoliti poslodavcima da odmah po završenoj stručnoj praksi uposle upravo te mlade ljude i da imaju pravo na subvencije kao i ostali privrednici.

2.         Zbog prirode posla kojim se bave (pretežno usluge), veličinom preduzeća (mikro i mala), i nedostatkom finansijskih sredstva, preduzeća i radnje na čijem su čelu žene, znatno više su izložene negativnom uticaju sive ekonomije   i korupcije  u javnom sektoru. Privrednice su saglasne u stavu da na jednoj strani država mora da prestane sa ignorantskim stavom kada je reč o crnom tržištu, a da na drugoj stimulativnim merama podstakne legalno poslovanje. Po staistici, žene su urednije platiše i redovnije izmiruju obaveze prema državi, iz tog razloga bi trebale biti stimulisane (reprogramom ili otpisom obaveza u nekom malom procentu) da istraju u tome. Preduzetnici su spremni da preko svojih Udruženja, prijave nelegalno poslovanje PKS, a koja bi imala obavezu da prijave prosledi nadležnim institucijama.

3.         Podsticajna sredstva su namenjena samo preduzetničkim radnjama koja vode dvojno knjigovodstvo. Apeluje se na nadležne da se ova sredstva usmere i na preduzetnile koja vode prosto knjigovodstvo, jer mnoga nisu u stanju da zbog prirode posla vode dvojno knjigovodstvo a izmiruju sve obaveze državi kao i vlasnici koji vode dvojno knjigovodstvo. Apelujemo na nadležne da se ukine ovaj disriminatorno tumačenje i izjednače u ovom pogledu sve preduzetničke radnje.

Zapisnik sastavila 

Mr. Gorana Tanasković

Rukovodilac RPK Kraljevo OJ Čačak


 Obeležena 101. godišnjica smrti Nadežde Petrović

Članice UPŽ Nadežda Petrović, koje sa ponosom nose ime heroine i vizionarke, hrabre žene, položile su venac na spomenik Nadežde Petrović, obeležavajući  101. godinu od  njene smrti. 

 


Članice UPŽ "Nadežda Petrović" u razgovoru sa potencijalnim gradonačelnikom Čačka 

Članice UPŽ "Nadežda Petrović" u razgovoru sa potencijalnim gradonačelnikom Čačka o problemima u preduzetništvu uopšte sa akcentom na žensko preduzetništvo, kao i predlozima za njihovo rešavanje.


 "Snaga i kreativnost žene u poslovanju"

U Loznici je 25.03.2016. god. održana Konferencija o ženskom preduzetništvu pod nazivom "Snaga i kreativnost žene u poslovanju"

Članice UPŽ "Nadežda Petrović"  sa preduzetnicama iz preko 20 gradova Srbije, imale su priliku da razgovaraju o problemima o preduzetništvu uopšte ali sa akcentom na žensko preduzetništvo.

U panel diskusiji su učestvovale članice raznih Udruženja poslovnih žena Srbije, kao i direktorka UPŽ "Nadežda Petrović" Gorana Tanasković. Zaključci sa ove konferencije biće naknadno dostavljeni.

 

 

 

UPŽ "Nadežda Petrović" na Edukativnoj nedelji Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije

 

UPŽ "Nadežda Petrović" je imalo uspešno predstavljanje u okviru Edukativne nedelje Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije. Kao primer dobre  prakse i počasna članica Sekcije predstavila se Maruška Topalović "Kako sam stigla do brenda". Direktorka Gorana Tanasković je izlagala na temu "Neophodnost umrežavanja i povezivanja preduzetnica". Udruženje je i ovog puta pokazalo ostalim preduzetnicama kako se treba uspešno predstaviti i pojedinačno, ali i kao Udruženje.